Nasza Firma RAVIX jest Członkiem Klastra „Podkarpackie Smaki”
Firma Handlowo-Usługowo-Produkcyjna RAVIX Barbary i Pawła Dygdoń z Dębicy działa od 2010 r. Już wówczas sprzedawali żurki w regionie, ale nie swoje, innych producentów. W 2016 r. podjęli decyzję, że najlepsze jest własne i rozpoczęli wytwarzanie naturalnych zup bez konserwantów: żurku, barszczu białego i czerwonego w szklanych butelkach, pod marką Ravix.
Zupy sygnowane są miejscem pochodzenia „z Wolicy”, przysiółku miasta Dębica. Od początku wytwarzane są metodą tradycyjną, kiszą się 2-3 dni w 160-litrowych beczkach atestowanych, przeznaczonych do produkcji spożywczej. Jest ich 21 i wszystkie są już zajęte. Barszcze i żurki są tworzone według własnych receptur, a półprodukty do ich powstania skupowane są od podkarpackich rolników i w lokalnych zakładach. Zakwasy charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, barwą oraz gęstością, przydatne są do spożycia w terminie 60-90 dni.
Dzięki własnej sieci logistycznej firma Ravix zapewnia ciągłość dostaw. Półlitrowe butelki sprzedawane są na terenie całej Polski, trafiają do hurtowni i sklepów spożywczych. Te w większych, 5-litrowych butlach odbierają kucharze restauracji, punktów gastronomicznych oraz hotele prowadzące catering.
Barszcz Czerwony z Wolicy to domowy zakwas o rubinowej barwie robiony ze świeżych buraków. Zdecydowanie kwaśny oraz pikantny smak czyni go bardzo smaczną podstawą tradycyjnej zupy. Polecany również do picia na surowo, ze względu na cenne dla zdrowia składniki odżywcze.
Żurek z Wolicy to tradycyjny zakwas odznaczający się jasną, owsianą barwą oraz naturalną mętnością. Pikantnie kwaśny smak z czosnkową nutą nadają mu wysokiej jakości płatki owsiane, otręby oraz świeży czosnek. Zupa przygotowana na jego bazie jest lekka i pożywna.
Barszcz Biały z Wolicy przypomina żurek konsystencją, zapachem i kolorem, jednak jego smak jest delikatniejszy, dzięki użytej do kwaszenia mące pszennej, powstającej z ekologicznie uprawianych ziaren.