ŻUREK NA ZAKWASIE przepis.

ŻUREK NA ZAKWASIE przepis.

Składniki na żurek :
kilka suszonych podgrzybków
0,3 ml zakwasu żurkowego z Wolicy
0,75-1 l wody
1-3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora, 3 ziemniaki
majeranek – 1-1,5 łyżeczka, pieprz, sól
2 kiełbaski (mogą być śląskie) do żurku idealnie nadaje się biała kiełbasa
2-3 jajka
śmietana

Wykonanie :

Wcześniej bardzo dokładnie umyć i namoczyć w wodzie suszone grzyby
Obrać warzywa i ziemniaki, namoczone grzyby pokroić w paseczki.
Ugotować na twardo jajka ( 8 minut jeśli wstawisz je do zimnej wody).
Do garnka wlać wodę i ugotować warzywa z ziemniakami pokrojonymi w grubą kostkę. Dołożyć do gotowania grzybki i dolać wodę z moczenia grzybów.
Gdy warzywa są miękkie ( można je usunąć, ziemniaki pozostawić ) wlać szklankę zakwasu żurkowego. Przed wlaniem zakwasu zamieszać całą zawartość słoika, żeby nie zlewać tylko wierzchniej wodnistej warstwy. W ten sposób mąka dokładnie się wymiesza i zagęści żurek. Dodać z zakwasu listek laurowy, ząbek czosnku i ziela angielskie.
Kielbasę pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni i dodać do żurku. Zagotować. Na koniec dodać sól i majeranek.
Ugotowane jajka obrać ze skorupek i przeciąć na pół.
Rozłożyć jajka na talerzach i zalać żurkiem. Przybrać kleksem kwaśnej śmietany.

Życzymy smacznego ?

ŻUREK NA ZAKWASIE przepis.
ŻUREK NA ZAKWASIE przepis.